Analysis of the Turkish Education System from the Perspective of European Union Quality Indicators
(Türk Eğitim Sisteminin Avrupa Birliği Kalite Göstergeleri Perspektifinden Analizi )

Yazar : Bahar YAKUT ÖZEK  Sakine SİNCER  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 19
Sayfa : 96-119
Doi : 257
    


Özet

Eğitim, sürdürülebilir kalkınma için dünya genelinde her zaman hayati bir öneme sahiptir. Ancak küreselleşen dünyada, kalkınma hedeflerine ulaşmak için uluslararası standartları dikkate almak kaçınılmazdır. Avrupa Birliği, ülkeler arasında iş birliği ve uyumu teşvik eden bir örgüt olarak önemlidir. Bu çerçevede, eğitim kalitesini artırmak için belirlenen dört ana alan ve bu alanlara yönelik on altı gösterge belirlemiştir. Türkiye, Avrupa Birliği’nin önerdiği eğitim politikalarına uyum sağlama konusundaki iradesini açıklamış bir aday ülkedir. Bu nedenle, günümüzde her alanda artan uluslararası rekabet ortamında, Türk eğitim sisteminin uluslararası standartlara ne kadar uygun ve rekabetçi olduğu konusu önemli bir gündem maddesidir. Bu doğrultuda, bu çalışma, Türk eğitim sisteminin mevcut durumunu Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu eğitimde kalite göstergelerinden başarı ve geçiş, eğitimin izlenmesi, kaynaklar ve yapılar alanlarına göre analiz etmeyi amaçlamaktadır. Doküman analizi yönteminin benimsendiği bu çalışmada PISA 2022 ve TÜİK verileri dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar incelenerek Türk eğitim sisteminin mevcut durumu incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Türk eğitim sisteminin çalışmaya konu olan alanlarda gelişmeler göstermekte olmasına ragmen özellikle okul terki ve okul öncesi eğitim gibi alanlarda daha fazla adım atılmasına ihtiyaç duyuldupu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın, Türk eğitim sisteminin güçlü yönlerini belirlerken aynı zamanda potansiyel iyileştirmeleri vurgulayarak uluslararası standartlara daha yakın bir eğitim sistemi oluşturma hedefine katkı sağlaması beklenmektedir.   



Anahtar Kelimeler

Avrupa Birliği, Eğitimde kalite göstergeleri, okul terki, yükseköğretime geçiş, ailelerin eğitime katılımı, PISA 2022.



Abstract

The Education has always been crucial for development worldwide. In a globalizing world, it is inevitable to consider international standards in achieving development goals. The European Union plays a significant role as an organization promoting cooperation and harmony among countries. In this context, it has identified four main areas for improving the quality of education, establishing sixteen indicators related to these areas. Türkiye has declared willingness to align with the education policies proposed by the European Union. Therefore, in today’s increasingly competitive international environment, the question of how compatible and competitive the Turkish education system is with international standards is important. In this regard, this study aims at analyzing the current state of the Turkish education system according to the quality indicators in education set forth by the European Union, focusing on areas such as achievement and transition, education monitoring, resources and structures. Utilizing document analysis methodology, this study examines the current state of the Turkish education system using various sources such as PISA 2022 and Turkish Statistical Institute (TÜİK) data. The study results show that although the Turkish education system has shown progress in the areas addressed, further steps are needed, particularly in areas such as school dropout and pre-school education. This study is expected to contribute to creating an education system closer to international standards by identifying the strengths of the Turkish education system while also highlighting potential improvements.



Keywords

European Union, Quality Indicators in Education, School Dropout, Transition to Higher Education, Parental Involvement in Education, PISA 2022, TUIK 2022.


Gelecek Sayı

Haziran 2025 Sayısı

Dergimizin Haziran 2025'te

yayımlanacak olan

21. Sayısı için makale

kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com