Tomris Uyar’ın Hikâyelerinde Kadına Yönelik Şiddetin İşlenişi
(The Processing of Violence Against Women in Stories of Tomris Uyar )

Yazar : Asuman Gürman Şahin    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2021
Sayı : 4
Sayfa : 130-156
Doi : 106
    


Özet

Being one of the prominent female storytellers of the 1950s generation, Tomris Uyar did not stay out of life in her fiction and shed light on the problems of society after individual themes. The author touches on the individual's loneliness, depression, stance against the dictated tradition, dilemmas, tiredness and injustice by filtering into the inner world of the individual. But mostly within the individual, 'woman' is in her focus. The author does not only mention women who are marginalized and left alone in his stories. Among her heroines are well-educated and strong women who stand on their feet. But the writer does not ignore the violence the woman experiences in society, regardless of her position. Because in this period, the view of women gained a different momentum in the course of Turkish literature. Especially the issues created by the gender discrimination in the patriarchal society, which came out of the pen of women writers, found their place in the stories of Tomris Uyar. Our aim is to reveal the aspects and how the author reflects this phenomenon by using feminist criticism, which is a reader-centered theory.



Anahtar Kelimeler

Tomris Uyar, violence, violence against women, feminist criticism.



Abstract

1950 kuşağı önemli kadın hikâyecileri arasında yer alan Tomris Uyar, kurgularında hayatın dışında kalmamış, ferdî temaların ardından toplumun sorunlarına ışık tutmuştur. Yazar, bireyin iç dünyasına süzülerek onun yalnızlığına, bunalımına, dikte ettirilen geleneğe karşı duruşuna, çıkmazlarına, yorgunluklarına, haksızlıklarına değinmiştir. Ama daha çok birey içinde ‘kadın’ onun odak noktasındadır. Yazar, hikâyelerinde sadece ötekileştirilen, yalnız kalan kadınlardan bahsetmez. Onun kadın kahramanları arasında ayakları üzerinde duran, iş sahibi, eğitimli ve güçlü kadınlar da vardır. Ama yazar kadının her ne konumda olursa olsun toplumda gördüğü şiddeti görmezden gelmez. Bu dönem Türk edebiyatının seyrinde kadına bakışın değişmesi, daha da sesli eleştirilerin getirilmesi ile Uyar da kadınların arkasında durur. Özellikle kadın yazarların kaleminden çıkan ataerkil toplumda görülen toplumsal cinsiyet ayrımının yarattığı meseleler böylelikle Tomris Uyar’ın hikâyelerinde de yerini bulmuştur. Buradan hareketle, çalışmamızda her biri ayrı araştırmanın konusu olacak bu meselelerin arasından yalnızca kadının yaşadığı şiddeti ele aldık. Hikâyelerde kadının hangi şiddetlere maruz kaldığının izleri sürülmeye çalışmıştır. Amacımız, yazarın bu olguyu hangi yönleriyle ve nelerden beslenerek yansıttığını, okur merkezli bir kuram olan feminist eleştiriden faydalanarak ortaya koymaktır.



Keywords

Uyar, şiddet, kadına şiddet, feminist eleştiri.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com