Barak Türkmenlerinde Halk Oyunları
(Folk Dances In Barak Turkmens )

Yazar : Eser Genç    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2021
Sayı : 5
Sayfa : 235-259
Doi : 123
    


Özet

Folk dances emerged as a result of imitation of some things in nature and the feelings brought about by social change. Especially it is seen that imitation of the animals with various mimic and motion in the folk dance. Since the history of humanity, folk dances have presented as a tool for indication of people’s love, excitement, suffers and ideas. Nowadays, folk dances appear other different forms of its function. This folk dances have many functions like that entertaining, protesto, social representation, communication, celebration, cultural transfers in education and raising life quality in health field. Besides, folk dances are the creatures of the public knowledge that reflects the culture and identity of the society with its structure, content and various functions. Effects settlement policy of the Ottoman have a big piece on the emergence of Barak’s folklore dances. Those reflected settlement policy the dance figures by protesting. In this respect, Barak Turkmen folk dances reflect the culture, lifestyle, geographical structure and climate of the region. The fact that there has not been an independent folklore inquiry on Barak Turkmens folk dances is a reason for preference. Folk dance of this inquiry is determined by scraning literature and using observation and interview methods. The area where the Barak Turkmen lived is scanned and Information is given about the performance environments, structure and content of folk dances. The determined folk dances were compiled from weddings, festivities, circumcision ceremony and henna night vs. like environment and were mentioned this story of dances how emerge. In this study, it is aimed to explain the folk dances of Barak Turkmens and thus transfer the dances to future generations.



Anahtar Kelimeler

Culture of Barak Turkmens, folk dances, executive, function, structure.



Abstract

Halk oyunları doğadaki birtakım unsurların taklidi ve sosyal değişimin getirdiği duyguların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle oyunlarda hayvanların çeşitli mimik ve hareketlerle taklit edildiği görülür. Halk oyunları; insanların sevgilerini, heyecanlarını, hüzünlerini ve düşüncelerini belirtme aracı olarak insanlık tarihinden bu yana sergilenmiştir. Günümüzde ise halk oyunları farklı işlevlere bürünerek karşımıza çıkmaktadır. Bu oyunlar; eğlenme, protesto, toplumsal temsil, iletişim, kutlama, eğitimde kültürel aktarım, sağlık alanında yaşam kalitesini iyileştirici birtakım hareketler sağlaması gibi işlevlere sahiptir. Bununla birlikte halk oyunları; yapısı, içeriği ve çeşitli işlevleriyle toplumun kültürünü, kimliğini yansıtan halk bilgisi yaratmalarıdır. Barak Türkmenlerinde halk oyunlarının oluşumunda Osmanlı’nın iskân politikalarının etkisi büyüktür. Bu topluluk iskân politikaları neticesinde göçe zorlanmış ve iskânı halk oyunları ile protesto ederek isyanlarını figürlerine yansıtmıştır. Bu bağlamda Barak Türkmenleri halk oyunları yörenin kültürünü, yaşam tarzını, coğrafi yapısını ve iklimini yansıtmaktadır. Daha önce Barak Türkmenleri halk oyunları ile ilgili bağımsız bir halk bilimi çalışması yapılmaması bu konunun seçilme nedenidir. Bu çalışmada tespit edilen halk oyunları; literatür tarama, gözlem ve görüşme yöntemleri kullanılarak ortaya koyulmuştur. Barak Türkmenlerinin yaşadığı saha taranmış; halk oyunlarının icra ortamları, yapısı ve içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Tespit edilen halk oyunları düğün, şenlik, sünnet töreni, kına gecesi gibi ortamlardan derlenmiş ve oyunların ortaya çıkış hikâyelerinden söz edilmiştir. Bu çalışmada Barak Türkmenleri halk oyunlarının tanıtılması ve böylelikle oyunların gelecek nesillere aktarılması amaçlanmıştır.



Keywords

Barak Türkmen kültürü, halk oyunları, icra, işlev, yapı.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com