Mecmualardan Hareketle Bir Dîvânçe Teşkil Denemesi: Edirneli Misâlî (Hasan Çelebi) ve Dîvânçesi
(A Divanche Trial Based On Poem Collection: Misali From Edirne (Hasan Chelebi) And His Divanche )

Yazar : Yunus KAPLAN    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 2
Sayfa : 35-152
Doi : 22
    


Özet

With their rich content, poem collections are one of the important literary works constituting a source for classical Turkish literature. These literary works, the majority of which are not known when or by whom they were compiled, are important not only because they reflect the literary taste and accumulation of the period they were written, but also because they involve the poems of the poets who could not compile divan while they were alive or poets of whom did not reach the present time. Misali from Edirne, one of the 16th century poets, were eulogized by biographers, is one of the poets known to have compiled divan while he was alive. Like many poets, he has many poems recorded in various poem collections to constitute divanche although there is no copy of his Divan yet. The fact that his poems are recorded in many different poem collections shows that the poems he wrote were liked by experts of the profession. In this study, a divanche was formed by bringing together 197 poems belonging to the lost Misalî Divan, based on journals. In addition, these poems were subjected to analysis in terms of shape and content, and their translated written texts were included.



Anahtar Kelimeler

Classical Turkish literature, 16th century, Misali, Divanche.



Abstract

Mecmualar sahip oldukları zengin muhtevasıyla klasik Türk edebiyatına kaynaklık eden önemli eser türlerinden biridir. Büyük çoğunluğu kim tarafından ve ne zaman derlendiği bilinmeyen bu eserler, yazılmış oldukları dönemlerin edebî zevkini ve birikimini yansıtmaları bakımından önemli oldukları kadar hayattayken divan tertip edemeyen veya ettikleri hâlde bu eserleri günümüze ulaşmayan şairlerin şiirlerini ihtiva etmeleri bakımından da önemlidir. Tezkirecilerin kendisinden sitayişle bahsettiği 16. yüzyıl şairlerinden Edirneli Misâlî de hayattayken divan tertip ettiği bilinen şairlerdendir. Birçok şair gibi onun da Dîvân’ının herhangi bir nüshası şimdilik elde olmasa da çeşitli mecmualarda şaire ait divançe teşkil edecek kadar çok şiir kayıtlıdır. Onun şiirlerinin birçok farklı mecmuada kayıtlı olması yazmış olduğu şiirlerin erbabınca beğenildiğini göstermektedir. Bu çalışmada mecmualardan hareketle kayıp olan Misâlî Dîvânı’na ait 197 manzume bir araya getirilerek bir dîvânçe teşkil edilmiştir. Ayrıca bu manzumeler, şekil ve muhteva bakımından tahlile tabi tutularak çeviri yazılı metinlerine yer verilmiştir.



Keywords

Klasik Türk edebiyatı, 16. yüzyıl, Misâlî, Dîvânçe.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com