Türkçe Eğitiminde Tamamlayıcı Değerlendirme Aracı Olarak Günlük Kullanımı
( The Use of Journals As A Complementary Assessment Tool in Turkish Education )

Yazar : Sevtap ARSLAN  Ali GÖÇER  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 17
Sayfa : 327-343
Doi : 223
    


Özet

Measurement and evaluation are considered an integral part of teaching processes and are crucial for enhancing the effectiveness of learning activities. In this context, journals are a powerful tool that can comprehensively develop a student’s cognitive, emotional, and social skills in accordance with the assessment principles prescribed by the Turkish Language Teaching Program, while also providing a student-centered learning experience. Journaling practices ensure that students are continuously engaged in self-expression, offering opportunities to reflect on their learning processes and experiences. Additionally, they allow teachers to continuously observe students’ development, provide instant feedback, and make personalized guidance based on individual student needs. Journals, with their multidimensional benefits, enhance students’ linguistic competencies and encourage deep reflection on language, representing a dynamic and interactive form of assessment beyond traditional testing methods. The purpose of this study is to highlight the significance and functions of using journals as a complementary assessment tool in Turkish education. The research is a theoretically grounded study conducted to enable the practical application of journals, a significant tool for measuring and evaluating academic success and self-expression among students. This paper also makes several recommendations to enhance the applicability and widespread use of journals as an assessment tool in Turkish education.



Anahtar Kelimeler

Turkish education, measurement and evaluation, complementary assessment tool, journal.



Abstract

Ölçme ve değerlendirme, öğretim süreçlerinin ayrılmaz bir bileşeni olarak kabul edilir ve öğrenme etkinliklerinin etkisini artırmak için hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda günlükler; Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın öngördüğü ölçme ve değerlendirme ilkeleri ile uyumlu olarak öğrencinin bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerini kapsamlı bir şekilde geliştirebilecek aynı zamanda öğrenci merkezli bir öğrenme deneyimi sunabilecek güçlü bir araçtır. Günlük tutma uygulamaları öğrencinin sürekli olarak kendini ifade etme süreci içinde olmasını sağlar, öğrenme süreçlerini ve deneyimlerini düşünme fırsatı verir. Ayrıca öğretmenlere öğrencilerin gelişimini sürekli gözlemleme, anlık geri bildirimler sağlama ve bireysel öğrenci ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş yönlendirmelerde bulunma imkânı tanır. Günlükler bu çok boyutlu yararlarıyla öğrencilerin dilsel yetkinliklerini geliştiren ve onların dil üzerine derinlemesine düşünmelerini sağlayan, klasik sınav yöntemlerinin ötesinde dinamik ve interaktif bir değerlendirme biçimidir. Bu çalışmanın amacı, Türkçe eğitiminde tamamlayıcı değerlendirme aracı olarak günlüklerin kullanımının önemi ve işlevlerine dikkat çekmektir. Araştırma, öğrencilerin kendini ifade etme aracı ve akademik başarının ölçülmesine yardımcı olacak önemli bir ölçme değerlendirme aracı olan günlük ile ilgili bilgilerin uygulamada kullanılabilmesi amacıyla gerçekleştirilen kuramsal temelli bir çalışmadır. Bu çerçevede günlüğün Türkçe eğitiminde bir değerlendirme aracı olarak uygulanabilirliğini ve kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak için birtakım önerilerde de bulunulmuştur.



Keywords

Türkçe eğitimi, ölçme ve değerlendirme, tamamlayıcı değerlendirme aracı, günlük.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com