Fuzûlî’nin Leylâ vü Mecnûn Mesnevisinde Kadının Konumlandırılması
(Women's Posıtıonıng In Fuzuli's Leyla vü Mecnun Mesnevi )

Yazar : Mutlu Melis ÖZGERİŞ    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 2
Sayfa : 153-167
Doi : 23
    


Özet

There is a lover motif in the main point of almost all subjects of classical poetry. This lover is sometimes an imaginative type, sometimes Allah, sometimes prophet, sultan. The lover, whose gender is uncertain, is tall, thin-waisted, bright-faced, black-eyed, persecuting her lover, unfaithful etc., under the influence of tradition. It is characterized by features. Sometimes with names like Leylâ, Şîrîn; sometimes it appears as an imaginative typing with nomenclature such as yâr and dilber. When it comes to the concept of women, only dear should not come to mind. Because although the metaphors in the poem are generally shaped around their beloved ones, types such as mother, nanny, concubine, maid are also included in the female staff. In this staff, every woman has a role, duties assigned by the society. The subject of our study is the women mentioned in Leyla and Mecnun mesnevi and their positions in poetry. In this study we prepared, Fuzûlî's Leylâ vü Mecnûn mesnevi was examined and the female staff in the mesnevi was determined. The duties and attitudes of this staff to the mesnevi were determined. Thus, the point of view of the society towards the woman, the expectations of the woman from the pen of the poet were tried to be conveyed.



Anahtar Kelimeler

Leyla and Mecnun, mesnevi, women.



Abstract

Klasik şiirin hemen hemen bütün konularının esas noktasında bir sevgili motifi bulunmaktadır. Bu sevgili bazen tasavvuri bir tip, bazen Allah bazen de peygamber, padişah gibi kişiliklerdir. Cinsiyeti belirsiz olan sevgili, geleneğin etkisiyle uzun boylu, ince belli, parlak yüzlü, siyah gözlü, âşığına sürekli zulmeden, vefasız vb. özelliklerle nitelendirilmektedir. Kimi zaman Leylâ, Şîrîn gibi isimlerle; kimi zaman da yâr, dilber gibi adlandırmalarla muhayyel bir tipleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın kavramı denildiğinde ise sadece sevgili akla gelmemelidir. Çünkü şiirde genellikle benzetmeler sevgili çevresinde şekillenmekle birlikte, kadın kadrosuna anne, dadı, cariye, hizmetçi gibi tipler de dâhil olmaktadır. Bu kadroda her kadının bir rolü, toplum tarafından kendisine yüklenen görevleri vardır. Çalışmamızın konusu da Leylâ vü Mecnûn mesnevisinde bahsi geçen kadınlar ve şiirdeki konumlarıdır. Hazırladığımız bu çalışmada Fuzûlî’nin Leylâ vü Mecnûn mesnevisi incelenmiş ve mesnevide yer alan kadın kadrosu belirlenmiştir. Bu kadronun mesnevideki vazifeleri ve olaylar karşısındaki tutumları tespit edilmiştir. Böylece şairin kaleminden toplumun kadına bakış açısı, kadından beklentileri, kadının yaşadıkları karşısındaki duruşu aktarılmaya çalışılmıştır.



Keywords

Leylâ vü Mecnûn, mesnevi, kadın.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com