Kısa Ömürlü İki Çocuk Dergisi: Haftalık Resimli Gazetemiz (1924) ve Mektepliler Alemi (1925) Dergileri (Çeviriyazı, İnceleme)
(Short-Lived Two Children’s Magazine: Our Weekly Illustrated Paper (1924) and Flag of Scholars (1925) Magazines (Transcription, Analysis) )

Yazar : Kudret SAVAŞ  Ahmet ÖZSAKARYA  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 18
Sayfa : 1-24
Doi : 238
    


Özet

The acquisition of values and teachings is as important as physical needs. In this context, the various learning methods and opportunities for exploration offered during childhood are critical. Literature, as one of the opportunities for this acquisition, stands out as an effective tool that feeds children’s imagination and enriches their life experiences by using the power of context. Children’s literature, in particular, offers both educational and entertaining content to those interested in it, with works appropriate to their age and developmental level. Newspapers and magazines for children are also important sources in terms of increasing access to information and raising awareness on various issues. With their rich content and attractive visual designs, these publications contribute greatly to the development of children’s reading habits and support them in acquiring knowledge and increasing their artistic tastes. With the proclamation of the Republic in Turkey, priority was given to the education and cultural development of the ‘Children of the Young Republic’. The publications of this period aimed to provide children with knowledge and an aesthetic experience through texts selected from both Turkish and world literature; in the first five years, with their science and reason-oriented content, they served as an important bridge as part of social transformation by preparing children for a modern educational approach. The seven-issue Weekly Illustrated Newspaper published in Istanbul and the six-issue Flag Of Scholars published in Izmir began their publishing process in the light of the aforementioned goals and included different types of texts. In this study, it is attempted to determine the messages intended to be given to the readers in the content of two publications that failed to make a difference compared to the publications of their period and were shorter-lived than expected.



Anahtar Kelimeler

Child, children’s literature, Ottoman-Lettered children’s magazines, Our Weekly Illustrated Paper, Flag Of Scholars.



Abstract

Değerlerin ve öğretilerin edinimi fiziksel ihtiyaçlar kadar önemlidir. Bu bağlamda çocukluk döneminde sunulan çeşitli öğrenme yöntemleri ve keşif fırsatları kritik önem taşır. Bu edinimin kazanılmasındaki fırsatlardan biri olan edebiyat, bağlamın gücünü kullanarak çocukların hayal güçlerini besleyen ve yaşam deneyimlerini zenginleştiren etkili bir araç olarak öne çıkar. Özellikle çocuk edebiyatı, ilgililerine yaş ve gelişim seviyelerine uygun eserlerle hem eğitici hem de eğlenceli içerikler sunar. Çocuklar için hazırlanan gazete ve dergiler de bilgiye erişimi arttırma ve çeşitli konularda farkındalık kazandırma bakımından önemli kaynaklardır. Bu yayınlar, zengin içerikleri ve çekici görsel tasarımlarıyla çocukların okuma alışkanlıklarını geliştirmelerine büyük katkı sağlarken bilgi edinmelerini ve sanatsal zevklerini arttırmalarını destekler. Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, ‘genç Cumhuriyet çocuklarının eğitimine ve kültürel gelişimine öncelik tanınmıştır. Bu dönem yayınları hem Türk hem de dünya edebiyatından seçilmiş metinlerle çocuklara bilgi kazandırmayı ve estetik bir deneyim sunmayı amaçlamış; ilk beş yılda bilim ve akıl odaklı içerikleriyle, çocukları modern eğitim anlayışına hazırlayarak toplumsal dönüşümün bir parçası olarak önemli bir köprü işlevi görmüştür. İstanbul’da çıkan yedi sayılık Haftalık Resimli Gazetemiz ile İzmir’de çıkan altı sayılık Mektepliler Alemi, bahsedilen hedefler ışığında yayın sürecine başlamış, farklı türde metinlere yer vermişlerdir. Bu çalışmada dönemindeki yayınlara nazaran farklılık yaratamayan, beklenenden kısa ömürlü olan iki yayının içeriğinde okuyuculara verilmek istenen iletiler tespit edilmeye çalışılmıştır.



Keywords

Çocuk, çocuk edebiyatı, Osmanlı alfabeli çocuk dergileri, Haftalık Resimli Gazetemiz, Mektepliler Alemi.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com