Türkçe Öğretimine Yönelik Kaynak Kitaplarda Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
( Measurement and Evaluation Approaches in Resource Books for Turkish Language Teaching )

Yazar : Fatma Nur DOĞAN  Ahmet Turan SİNAN  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 18
Sayfa : 145-163
Doi : 242
    


Özet

Turkish language teaching is a multidimensional field consisting of basic language skills of listening, speaking, reading and writing. These skills are in close relationship with each other. The fact that speaking cannot be learned without the development of listening skills and writing cannot be learned without learning to read concretizes the nature of this relationship. This multifaceted relationship between skills makes it necessary to diversify measurement and evaluation practices in Turkish language teaching. At this point, we come across Turkish language teaching books, which are the product of different perspectives, and the measurement and evaluation practices in these books. The aim of this study is to analyze 12 sourcebooks written directly on Turkish language teaching in terms of measurement and evaluation approaches. The 12 books were analyzed in terms of measurement and evaluation approaches by document analysis method, one of the qualitative research designs. In this context, first of all, the measurement and evaluation sections in the books were classified in terms of the topics covered. The distribution of the topics was determined, the common topics were brought together and presented in a table. Then, it was examined whether the content of these topics differed between the books. Then, it was examined whether the content of these topics differed between the books. Thus, both the measurement and evaluation approaches adopted in the books and their similarities and differences were tried to be revealed. The research is important in terms of determining a framework about the measurement and evaluation approaches of Turkish language teaching resource books, which have an important place in language education.



Anahtar Kelimeler

Turkish, teaching Turkish, measurement and evaluation, course book



Abstract

Türkçe öğretimi; dinleme, konuşma, okuma ve yazma temel dil becerilerinden oluşan çok boyutlu bir alandır. Bu beceriler birbiriyle sıkı ilişki içerisindedir. Dinleme becerisi gelişmeden konuşmanın, okuma öğrenilmeden yazmanın öğrenilememesi bu ilişkinin niteliğini somutlaştırmaktadır. Beceriler arasındaki bu çok yönlü ilişki Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirme uygulamalarını çeşitlendirmeyi de zorunlu kılmaktadır. Bu noktada karşımıza farklı bakış açılarının ürünü olan Türkçe öğretimi kitapları ve bu kitaplarda yer alan ölçme ve değerlendirme uygulamaları çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı doğrudan Türkçe öğretimi üzerine yazılmış 12 kaynak kitabı ölçme ve değerlendirme yaklaşımları bakımından incelemektir. Araştırmada ele alınan 12 kitap nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemiyle ölçme ve değerlendirme yaklaşımları bakımından çözümlenmiştir. Bu bağlamda öncelikle kitaplardaki ölçme ve değerlendirme bölümü ele alınan konu başlıkları açısından sınıflandırılmıştır. Konuların dağılımı belirlenmiş, ortak bir biçimde ele alınan başlıklar bir araya getirilmiş ve tablo hâlinde sunulmuştur. Daha sonra bu konu başlıklarının kitaplar arasında içerik bakımından farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Böylece hem kitaplarda benimsenen ölçme ve değerlendirme yaklaşımları hem de bunların benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma dil eğitiminde önemli bir yeri olan Türkçe öğretimi kaynak kitaplarının ölçme ve değerlendirme yaklaşımları hakkında bir çerçeve belirlemesi bakımından önemlidir.



Keywords

Türkçe, Türkçe öğretimi, ölçme ve değerlendirme, kaynak kitap.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com