Süleymaniye Kütüphanesi Çelebi Abdullah 315 Numarada Kayıtlı “Mecmuatü’l-Eş’ar ve’l-Gazeliyyat” Adlı Mecmuanın İncelenmesi
(Analysıs Of The Magazıne “Mecmuatü’l-Eş’âr ve’l-Gazeliyyat” Regıstered In The Number 315 In Suleymanıye Lıbrary Çelebı Abdullah )

Yazar : Elif Nur BULUR    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 2
Sayfa : 198-209
Doi : 27
    


Özet

Magazines, which mean gathered and put together, are books consisting of prose or verse in various shapes and volumes. Magazines have more than one type, considering their general characteristics and contents. One of them is the poem magazines. Magazines, which occupy an important place among the sources of Classical Turkish Literature, sometimes help the sources of the history of literature, and sometimes act as the mainresource. Unknown poets, not mentioned in collection of biographies, and their poems can be reached through magazines. Incomplete poems of poets with divan, which are not included in their divan, can be revealed with magazines. The magazines are hidden treasures of Classical Literature because they contain rich and valuable products such as unexplored pieces of poem, medicine or recipes, horoscopes, fortunes, notes from the author, pieces from great works. With the transfer of these works to the present day, many works will be revealed. The aim of our study is to promote the poem magazine registered in Süleymaniye Library, Çelebi Abdullah Collection number 315.This poem magazine, whose scribal is unknown, that we think was written in the 16th century was chosen by us as the subject of this article because it has not been studied before. Magazine contains various forms of poem such as ghazel, verse, eulogy and various notes. Alphabetical order and poem form were not considered while ordering poems. In our study, brief information about poem magazines will be given, and information will be given about poem and poets. In our study, briefly mentioning about poem magazines, information will be given about poems and poets in these magazines. Magazine will be promoted emphasizing on its form and content features.



Anahtar Kelimeler

Classical Turkish Literature, Magazine, Poem Magazine, Poets, Biography.



Abstract

Toplanmış, bir araya getirilmiş anlamına gelen mecmualar, çeşitli şekil ve hacimlerdeki mensur ya da manzumlardan oluşan kitaplardır. Mecmualar, genel özellikleri ve muhtevaları dikkate alınmak suretiyle birden fazla türe sahiptir. Bunlardan biri de şiir mecmualarıdır. Klasik Türk Edebiyatı’nın kaynakları arasında önemli bir yer tutan mecmualar, bazen edebiyat tarihinin kaynaklarına yardımcı olur ve bazen temel kaynak olarak işlev üstlenir. Mecmualar aracılığıyla tezkirelerde adı geçmeyen, bilinmeyen şairler ve onların şiirlerine ulaşılabilir. Divanı olan şairlerin divanlarında yer almayan eksik şiirleri mecmualarla ortaya çıkarılabilir. Keşfedilmemiş şiir parçaları, ilaç ya da yemek tarifleri, burçlar, fallar, müellifin düştüğü birtakım notlar, büyük eserlerden parçalar gibi zengin ve değerli ürünler ihtiva ettikleri için mecmualar, Klasik Edebiyatın gizli hazineleri durumundadırlar. Bu eserlerin günümüze aktarılmasıyla nice eser gün yüzüne çıkarılacaktır. Çalışmamızın amacı, Süleymaniye Kütüphanesi, Çelebi Abdullah Koleksiyonu 315 numarada kayıtlı olan şiir mecmuasını tanıtmaktır. Müstensihi belli olmayan 16. yüzyılda yazıldığını düşündüğümüz bu şiir mecmuası, daha önce çalışılmadığı için tarafımızca makale konusu olarak seçilmiştir. Mecmua, gazel, kıta, kaside gibi çeşitli nazım şekilleri ve çeşitli notları muhteva etmektedir. Şiirler sıralanırken alfabetik sıra ve nazım biçimi gözetilmemiştir. Çalışmamızda şiir mecmualarından kısaca bahsedilerek, bu mecmualarda yer alan şiir ve şairler hakkında bilgi verilecektir. Mecmuanın şekil ve içerik özellikleri üzerinde durularak tanıtımı yapılacaktır.



Keywords

Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir Mecmuası, Şairler, Biyografi.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com