Application of Anatolian Motifs on Designer Toys
(Anadolu Motiflerinin Tasarımcı Oyuncakları Üzerinde Uygulanması )

Yazar : Sevim KARAALİOĞLU  Ayşegül GÜRDAL PAMUKLU  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 19
Sayfa : 231-246
Doi : 272
    


Özet

Designer toys, also known as art toys, are unique designs produced in limited quantities using a specific mold. They are then painted with various stories and concepts, showcasing their artistic originality. These toys are typically developed for collection purposes. These toys in question are particularly featured in art galleries, museums, and design fairs. These toys evaluated as art objects and offer an important form of expression that reflects the cultural meanings and social dynamics of the period they belong to. In this study, it is aimed to transfer cultural values to students through designer toys using Anatolian motifs. In this context, it is planned to contribute to students' learning of cultural values and help them create their own artistic creations. Students are given examples consisting of motifs, characters, phenomena, and events that contain cultural values, and are asked to produce designer toys that reflect contemporary designs. The study also aims to examine existing examples in this field, identify problems, and develop suggestions. The reinterpretation and transfer of designer toys as a form of expression through cultural motifs are important for preserving these values. The limited number of studies on the use of traditional Anatolian motifs in designer toys emphasizes the significance of this topic. In this research, the literature review method was adopted. In the data collection process, the observation method, one of the qualitative research techniques, and the pretest-posttest method, one of the quantitative research techniques, were applied. SPSS software was used to analyze the collected data. It is thought that the study will contribute to academic studies in this field.



Anahtar Kelimeler

Design, Toy, Designer Toys, Anatolian Motifs, Graphic Design.



Abstract

Tasarımcı oyuncakları (art toys), belirli bir kalıp üzerinden şekillendirilerek sınırlı sayıda üretilen ve çeşitli hikâye ve konseptlerle boyanarak sanatsal bir özgünlüğe sahip genelde koleksiyon amaçlı yapılan özel tasarımlardır. Sanatçılar ve tasarımcılar tarafından tasarlanan bu oyuncakların sanatsal özgürlüğü ve ifade biçimlerini temsil ettiği söylenebilir. Söz konusu oyuncaklar özellikle sanat galerileri, müzeler ve tasarım fuarlarında ön plana çıkıyor. Bu oyuncaklar, hem bir sanat nesnesi olarak değerlendirilmekte hem de içinde bulundukları dönemin kültürel anlamlarını ve toplumsal dinamiklerini yansıtan önemli bir ifade biçimi sunmaktadır. Yapılan bu araştırmada Anadolu motifleri üzerinden kültürel değerlerin öğrencilere tasarımcı oyuncağı yoluyla aktarılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda öğrencilerin kültürel değerlerini öğrenerek kendi sanatsal yaratımlarını oluşturmalarına katkı sağlaması planlanmıştır. Öğrencilere kültürel değerleri içeren motif, karakter, olgu ve olaylardan oluşan örnekler verilerek çağdaş tasarımlarını içeren tasarımcı oyuncakları üretmeleri istenmektedir. Bu alanda yapılmış örnekler irdelenerek, sorunlarının belirlenmesi, önerilerin geliştirilmesi amaçlananlar arasındadır. Bir ifade biçimi olarak tasarımcı oyuncaklarının kültürel motifler üzerinden yeniden yorumlanması ve aktarımının söz konusu değerlerin yaşatılması açısından önem arz etmektedir. Geleneksel Anadolu motiflerinin tasarımcı oyuncaklarında kullanımına dair çalışmaların sınırlı olması, bu konunun önemini vurgulamaktadır. Bu araştırmada, literatür taraması yöntemi benimsenmiştir. Veri toplama süreci, nitel araştırma tekniklerinden biri olan gözlem yöntemi ile nicel araştırma tekniklerinden öntest-sontest yöntemi uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizi için SPSS yazılımı kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın söz konusu alanda yapılacak akademik çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.



Keywords

Tasarım, Oyuncak, Tasarımcı Oyuncakları, Anadolu Motifleri, Grafik Tasarım.

Gelecek Sayı

Mart 2025 Sayısı

Dergimizin Mart 2025'te yayımlanacak olan 20. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com