“Topkapı Sarayı’nda Gül Kokulu Şiirler” Üzerine Bazı Tespit ve Teklifler
(Some Findings and Proposals on “Rose Scented Poems in Topkapi Palace” )

Yazar : Halil AKSOY    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 3
Sayfa : 235-249
Doi : 49
    


Özet

Turkish literature has survived until today by continuing its existence in the field of both poetry and prose since pre-Islamic period. The longest period in the history of Turkish literature is the period of classical Turkish literature, which is now referred to with different names. In this period, poetry has particular importance. The most important types of literary works based on poetry in classical Turkish literature from the 13th century to the end of the 19th century are divans, masnavis and poetry journals. Among them, poetry journals, which have different composition features and content are of particular importance. Based on this importance, recently there has been a considerable increase in the number of postgraduate dissertations, scientific articles and books self-study on the poetry journals. One of the journals that has been studied and published as an independent- study book is the poetry journal which is registered at the Revan Manuscript Section, number 1968 in Topkapı Palace Library. In this study, information has been given about the literary work of Nazîm Yahya’s real name of which is “Mecmû'ai Nazîm Li-Na'tın-Nebî Salla'llâhü ‘Aleyhi ve Sellem Bâ Hatt-ı Ta'lîk” but published as “Rose Scented Poems in Topkapı Palace”, and some deficiencies and reading errors identified in this study have been evaluated.



Anahtar Kelimeler

Classical Turkish literature, 18th century, Nazim, collection poems.



Abstract

Türk edebiyatı, İslamiyet’ten önceki dönemden beri varlığını hem şiir hem de nesir sahasında devam ettirerek günümüze kadar gelmiştir. Türk edebiyat tarihinin en uzun dönemi ise bugün farklı adlarla ifade edilen klasik Türk edebiyatı dönemidir. Bu dönemde şiir ayrı bir öneme sahiptir. 13. yüzyıldan 19. yüzyılın sonuna kadar devam eden klasik Türk edebiyatında şiiri esas alan en önemli eser türleri divanlar, mesneviler ve şiir mecmualarıdır. Bunlar içinde değişik tertip özellikleri ve muhtevaya sahip olan şiir mecmuaları ayrı bir öneme sahiptir. Bu öneme istinaden son zamanlarda şiir mecmuaları üzerinde lisansüstü tezler, bilimsel makaleler ve müstakil kitap çalışmalarının sayısında bir hayli artış olmuştur. Üzerinde çalışılan ve müstakil bir kitap çalışması olarak yayımlanan mecmualardan biri de Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde Revan Yazma Eserler Bölümü 1968 numarada kayıtlı şiir mecmuasıdır. Bu çalışmada Nazîm Yahya’nın asıl adı “Mecmû’a-i Nazîm Li-Na’tın-Nebî Salla’llâhü ‘Aleyhi ve Sellem Bâ-Hatt-ı Ta’lîk” olan fakat “Topkapı Sarayı’nda Gül Kokulu Şiirler” adıyla yayımlanan çalışma hakkında bilgi verilmiş, bu eserde tespit edilen bazı eksiklikler ve okuma yanlışlıkları üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur.



Keywords

Klasik Türk edebiyatı, 18. yüzyıl, Nazîm, mecmua-i eş’âr.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com