Freud’un Görüşleri Ekseninde “Cemile” Hikâyesinde Aşk
(The Concept of Love in The Story “Jamila” Based on Freud’s Perspective )

Yazar : Fatih Yılmaz    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2021
Sayı : 4
Sayfa : 209-219
Doi : 111
    


Özet

Love has acquired different perspectives within the context of various opinions, beliefs, and concessions throughout the history of mankind, and expanded its repertoire of meanings through gaining aspects that are both close and far away from each other. In this study, the story “Jamilia” written by the famous Kyrgyz author Chingiz Aitmatov and deemed as “the most beautiful love story in the world” by French poet Louis Aragon, and the lovers in question are discussed through the psychoanalytic theory by Freud and the subconscious reasons leading the characters to the phenomenon of love are elaborated. The psychological developments, which particularly occurring in the late 19th century, slightly opened various doors in terms of observing and interpreting human behaviors and brought up the idea of retracing these behaviors. In this regard, the concepts of love and affection are tried to be explained several times by scientists through various methods and arguments and, by this way, the perspective on love and affection has gained new horizons. These developments, which is also closely affecting the world of literature as from the 20th century, has contributed to performing the psychological analysis of the characters in the stories and novels, and revealing their psychological orientations through a consistent discipline. In this study, the subconscious reasons leading the characters in the story “Jamila” to love are tried to be revealed based on the “defense mechanisms” and “conditions of love” by Freud.



Anahtar Kelimeler

Love, Aitmatov, Jamila, Freud, psychoanalysis.



Abstract

Aşk, insanlık tarihi boyunca çeşitli görüşler, inançlar ve kabuller bağlamında farklı bakış açıları kazanmış ve kendisine gerek birbirlerine yakın gerekse tamamen uzak pencereler edinerek anlam dağarcığını genişletmiştir. Bu çalışmada Fransız şair Louis Aragon’un “Dünyanın en güzel aşk hikâyesi” yorumuna layık gördüğü ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un “Cemile” adlı hikâyesi ve söz konusu âşıkları, Freud’un psikanaliz kuramıyla ele alınmış ve karakterleri aşk olgusuna götüren bilinçaltı sebepler üzerinde durulmuştur. Özellikle 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan psikolojik gelişmeler insan davranışlarının gözlemlenmesi ve yorumlanması konusunda farklı kapılar aralayarak davranışların kökenine inme fikrini gündeme getirmiştir. Bu bağlamda aşk ve sevgi kavramı da bilim insanları tarafından birçok kez farklı metotlar ve görüşlerle açıklanmaya çalışılmış, böylece aşka ve sevgiye olan bakış açısı kendine yeni ufuklar edinmiştir. 20. yüzyıldan itibaren edebiyat dünyasını da yakından etkileyen bu gelişmeler, öykü ve roman karakterlerinin ruhsal tahlillerinin yapılmasına ve psikolojik yönelimlerinin tutarlı bir disiplinle açığa çıkarılmasına katkı sağlamıştır. Bu çalışmada, Freud’un “savunma mekanizmaları” ve “aşk koşulları” temel alınarak, “Cemile” hikâyesindeki karakterleri aşka sürükleyen bilinçaltı sebepler açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.



Keywords

Aşk, Aytmatov, Cemile, Freud, psikanaliz.

Gelecek Sayı

Aralık 2024 Sayısı

Dergimizin Aralık 2024'te yayımlanacak olan 19. Sayısı için makale kabulü devam etmektedir.

iletişim: 0505 4342666


  • Adres :Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Osmaniye/TÜRKİYE
    Telefon : 0505 4342666 Faks :
    Eposta : korkutataturkiyat@gmail.com